dinsdag 31 januari 2012

Appelmuffins met walnoten


Ik dacht: laat ik op de laatste dag van januari toch ook maar eens 'n verantwoord bakrecept posten. Normaal gesproken let ik bij het bakken niet zo op de hoeveelheid roomboter of suiker maar toegegeven, sinds ik dit blog heb, merk ik het wel aan m'n kleding... tijd dus voor guilt-free muffins ;-)
   Voor deze vetarme muffins heb ik in plaats van roomboter of olie ongezoete appelmoes gebruikt en heb ik een deel van de suiker vervangen door appelstroop. De muffins zijn lekker moist en zijn heerlijk als ontbijt of gewoon als tussendoortje!


Wat heb je nodig voor de Appelmuffins met walnoten:
12 grote muffins

150 gram volkorenmeel
125 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
50 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
50 gram appelstroop
1 losgeklopt ei (L), op kamertemperatuur
250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram ongezoete appelmoes (het liefst zelfgemaakt)
200 gram appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
50 gram walnoten, houd 12 mooie stukjes apart en hak de rest in kleine stukjes

Topping:
1 eetlepel kristalsuiker
1/4 theelepel kaneel

Zo maak je de muffins:

1. Bekleed een muffinvorm met 12 papieren vormpjes en verwarm de oven voor op 200°C.
2. Zeef het volkorenmeel, de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. Houd 1 eetlepel van de zemelen die in de zeef achterblijven apart en doe de rest in de kom bij het bloemmengsel. Meng de eetlepel zemelen alvast met de kristalsuiker en kaneel voor de topping en bewaar tot later.
3. Voeg basterdsuiker, kaneel en zout toe aan het bloemmengsel. Meng met een houten lepel en maak in het midden een kuiltje.
4. Verwarm de appelstroop heel kort in de magnetron zodat deze wat vloeibaarder wordt (gebruik de ontdooistand zodat de appelstroop niet te warm wordt).
5. Meng in een andere kom, met een garde, het losgeklopte ei met de karnemelk, zonnebloemolie, appelmoes en de appelstroop.
6. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en spatel alles met een houten lepel door elkaar. Meng niet te lang (anders worden de muffins taai en compact).
7. Spatel nu de stukjes appel en walnoten door het muffinbeslag.
8. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Strooi de topping gelijkmatig over de muffins en leg op elke muffin een stukje walnoot.
9. Bak de muffins in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar. De gaarheid kun je testen door een cocktailprikker in het midden van een muffin te steken. Als deze er (nagenoeg) schoon uitkomt, zijn de muffins klaar.
10. Laat de muffins 5-10 minuten in het blik afkoelen, voor je ze eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Enjoy without guilt ;-) !


Tips & tricks:

• Ik heb niet alle olie vervangen door appelmoes; voor een betere smaak en structuur van de muffins heb ik 2 eetlepels zonnebloemolie gebruikt.
• De topping geeft de muffins 'n lekkere crunch.
• Voor de muffinvormpjes heb ik vierkantjes bakpapier van 14 x 14 cm gebruikt. Vet het muffinblik goed in met zonnebloemolie, duw de vierkantjes bakpapier in het muffinblik en druk goed aan. Als het bakpapier niet goed blijft zitten kun je glazen in de vormpjes zetten tot je de muffinvormpjes met het beslag gaat vullen.
• Maak je bij het mixen niet druk om klontjes; deze zorgen er juist voor dat de muffins lekker luchtig worden! Als je het beslag 10 à 15 keer doorroert is dat genoeg (Stap 6).


donderdag 26 januari 2012

Things that make you smile



Doesn't this make you smile? I love it! ♥

PS: Ik zag de poster bij Elise a.k.a. The Cupcake Activist en je kunt 'm kopen op Etsy.

donderdag 19 januari 2012

Appelcrumble

Op zo'n druilerige dag als vandaag (en na 2 keer nat te zijn geregend op de fiets) heb ik ontzettend zin in comfort food! Als je dan drijfnat thuiskomt moet het wel snel en makkelijk zijn. Én, iets wat je kunt maken met dingen die je eigenlijk altijd wel in huis hebt. Dus maakte ik een appelcrumble voor 'n instant blij gevoel :-D

Ik word al blij van appelcrumble voordat ik er überhaupt maar 'n hap van gegeten heb... Die geur van appel en kaneel: yum! Helemaal als je de crumble uit de oven haalt − en je je nog even moet beheersen om niet gelijk je mond te verbranden ;-) En dan het ultieme gelukzalige gevoel: warme appelcrumble met lekker koud ijs! So, what are you waiting for? Dig in!


Wat heb je nodig voor de Appelcrumble:
Voor 6 personen

450 gram appels, geschild en in stukjes
3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
1 1/2 theelepel geraspte gember (optioneel)

Crumble:
125 gram bloem
'n mespuntje zout
115 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
100 gram havermout
100 gram lichtbruine basterdsuiker

Zo maak je de Appelcrumble:

1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Meng de stukjes appel met de donkerbruine basterdsuiker, kaneel en geraspte gember. Doe de appels in een ondiepe ovenschaal.
3. Doe de bloem in een grote kom en meng er 'n mespuntje zout door. Wrijf met je vingertoppen de blokjes (koude!) boter erdoor tot het mengsel op grof broodkruim krijgt. Meng ook de havermout en lichtbruine basterdsuiker erdoor.
4. Verdeel de crumble topping over de appels.
5. Bak de crumble in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin.

De appelcrumble is warm het allerlekkerst met slagroom, vanille-ijs, gezoete mascarpone of deze custard erbij!

Bron: Jamie Oliver, The Naked Chef (hier en daar ietsje aangepast).


Tips & tricks:

• Ik gebruikte Elstar, omdat ik dat 'n lekker appeltje vind.
• Ik heb door de appels donkerbruine basterdsuiker gemengd voor een lekkere gekarameliseerde smaak en in de crumble zit lichtbruine basterdsuiker voor een mooie goudbruine kleur, maar je kunt voor beide ook prima gewone kristalsuiker gebruiken.
• Normaal maak ik deze appelcrumble met bloem, maar nu had ik zin in iets anders! Door een deel van de bloem te vervangen door havermout krijgt de crumble een extra crunch en een nootachtige smaak.
• Voor 'n goede crunchy crumble is het belangrijk dat je niet te lang mixt en roomboter direct uit de koelkast gebruikt.
• Je kunt de appelcrumble ook in kleine ramekins bakken; zo krijg je leuke individuele nagerechtjes. Ook leuk voor bij 'n High Tea!
• Als je merkt dat de crumble langs de rand van de schaal te donker wordt, kun je de oven wat lager zetten.

vrijdag 13 januari 2012

Empanadas

Afgelopen zondag zag ik in 3 Op Reis Chris Zegers in Buenos Aires. Ik had instant heimwee naar mi Buenos Aires querido (mijn geliefde Buenos Aires, waar ik een tijdje heb gewoond voor m'n studie), de mensen, het eten... Helemaal toen 'ie ook nog eens naar mijn favoriete steakrestaurant, La Cabrera, ging voor 'n lekker stuk Argentijns vlees (in deze blogpost schreef ik er al eens over)! Nu heb ik geen enorme steak gebakken, maar iets wat ik na vlees en dulce de leche het meest heb gegeten in Argentinië: empanadas!

Empanadas zijn heerlijke deeghapjes die je kunt vullen met bijvoorbeeld rundergehakt, kip, ham & kaas, spinazie, etc. Elke regio in Argentinië heeft zo haar eigen variant. Vooral de empanadas uit de provincie Salta, in het Noordwesten van Argentinië, zijn erg geliefd. Mijn vriend en ik hebben superlekkere empanadas gegeten in Salta (de hoofdstad van de gelijknamige provincie), dus deze heb ik van de week gemaakt om weer even Argentinië te proeven!


Wat heb je nodig voor de Empanadas salteñas:

Voor het deeg:
500 gram tarwebloem + 'n beetje extra
1 theelepel zout
100 gram margarine, in blokjes (op kamertemperatuur)
ca. 170 ml water
25 gram margarine, gesmolten en afgekoeld
1 ei, losgeklopt

Voor de vulling:
150 gram aardappels, geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
1-2 teentjes knoflook, fijngesneden
500 gram rundergehakt
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gedroogde chiliflakes
'n handje rozijnen
50 gram zwarte olijven, in plakjes gesneden
zout
peper
2 hardgekookte eieren, in stukjes gesneden

Zo maak je de Empanadas:

Deeg:
1. Zeef de bloem en meng er 1 theelepel zout door.
2. Voeg de blokjes margarine toe en kneed het met de hand door elkaar.
3. Giet beetje bij beetje het water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg (het kan zijn dat je minder water óf juist wat meer nodig hebt).
4. Maak een bal van het deeg en leg deze in een kom die je afdekt met een vochtige theedoek. Laat dit 30-60 minuten op kamertemperatuur staan.

Vulling:
5. Kook ondertussen de aardappelblokjes in water met zout gaar (ze moeten straks ook nog de oven in, dus kook ze niet te gaar).
6. Fruit op een laag vuur de gesnipperde uien glazig in de olijfolie.
7. Voeg, afhankelijk van je smaak, 1 of 2 teentjes knoflook toe. Doe ook het rundergehakt in de pan en rul het gehakt.
8. Wanneer het gehakt bruin is, kun je de gemalen komijn, chiliflakes, rozijnen, olijven en aardappelblokjes toevoegen. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat de vulling afkoelen.
9. Meng de stukjes ei door de vulling als deze is afgekoeld.

10. Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ca. 2 mm. Bestrijk het deeg met wat margarine, strooi er wat bloem over en vouw het deeg dubbel. Herhaal het proces van uitrollen, bestrijken, bestrooien en dubbelvouwen nog 3 keer.
11. Rol het deeg nu uit tot een dikte van 3-4 mm en steek er rondjes van 12-14 Ø cm uit (gebruik hiervoor een schoteltje of kommetje).
12. Leg op elk deegrondje 1 1/2 eetlepel van de vulling.
13. Dip je vingertoppen in 'n een kom met water en maak de helft van de rand van het deeg een beetje vochtig, zodat het goed dicht blijft plakken, en vouw het deegrondje dubbel tot een halve maan. Druk de randen goed dicht tussen je duim en wijsvinger en daarna met een vork.
14. Maak alle empanadas op deze manier en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met het losgeklopte ei.
15. Bak de empanadas in een voorverwarmde oven op 190°C in ca. 25 minuten goudbruin.

Bron: Carola Verschoor de Berkhout, Argentinísima: Een culinaire reis door Argentinië. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast; zo heb ik bijvoorbeeld knoflook, gemalen komijn en stukjes hardgekookte eieren toegevoegd.
   Argentinísima is een prachtig kookboek met heerlijke recepten uit de Argentijnse keuken. Carola is een Argentijnse die getrouwd is met een Nederlander en nu zo'n 10 jaar in Nederland woont. Zij begon met het schrijven van Argentinísima toen zij heimwee kreeg naar haar geboorteland.


Tips & tricks:

• Met dit recept maak je 18 tot 24 empanadas.
• De empanadas zijn heerlijk als hapje of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld een salade en aardappeltjes uit de oven erbij.
• In plaats van rundergehakt kun je ook reepjes kipfilet of rundvleesreepjes voor deze empanadas gebruiken.
• De rozijnen maken de vulling extra lekker! 'n Handje rozijnen kwam bij mij uit op 27 gram, maar er had wat mij betreft nog wel wat meer in gemogen.
• Je kunt in plaats van zwarte olijven ook groene gebruiken; dat is mooier qua kleur.
• Aan de manier waarop een empanada is dichtgevouwen, kun je heel handig zien welke vulling erin zit. Ik wilde echte authentieke Argentijnse empanadas maken, dus heb ik de meest traditionele repulgue gebruikt. Althans geprobeerd; 't vergt nogal wat oefening ;-) Op YouTube vind je handige filmpjes voor het maken van de repulgue, zoals hier en hier.


Eat to the Beat:

Voor het ultieme Argentijnse sfeertje heb ik ook nog wat muziektips! Leuk voor bij het maken van de empanadas of tijdens het eten ;-)

Libertango van Astor Piazzolla (niet het origineel, maar wel heel mooi!).
Adiós Nonino van Astor Piazzolla, gespeeld door Carel Kraayenhof − deze kennen we allemaal wel ;-)
Mi Buenos Aires Querido van Carlos Gardel (de geluidskwaliteit is niet al te best maar dit nummer van de beroemde tangozanger Gardel waarin hij zingt over zijn geliefde Buenos Aires, moest ik wel noemen!).
La Viguela van Gotan Project
El Sonido de la Milonga van Bajofondo Tango Club


Heb je ook nog trek in een toetje met 'n Argentijns tintje, maak dan deze Dulce de leche Brownies!

zondag 1 januari 2012

Happy New Year!

Happy New Year 2012 Simple Text Wallpaper Pink

Ik wens jullie 'n geweldig en smaakvol 2012!

Ontzettend bedankt voor al jullie bezoekjes en leuke reacties
op Kell's Kitchen in 2011!